12-09-10

Chess lady


De oervorm van het schaakspel is duizenden jaren oud, waardoor er niet veel bekend is over het ontstaan en de vroegste geschiedenis. Het woord schaak is afkomstig van het Perzische woord shāh, dat koning betekent. De term schaakmat is een vernederlandsing van het Perzische shāh māta, hetgeen betekent: de koning zit in een hinderlaag of de koning is verslagen. De oudste herkenbare versie van schaken stamt waarschijnlijk uit het zesde eeuwse Oost-Perzië, nu Noord-India, en staat bekend als chaturanga, maar er zijn aanwijzingen dat dit spel gebaseerd is op een nog oudere variant voor vier personen die elk aan een zijde van het bord zaten. Verschillende versies van chaturanga verspreidden zich oostwaarts naar China en Japan en, in de vorm van Shatranj, westwaarts naar de Arabische wereld om via Italië en Spanje uiteindelijk tijdens de 11e eeuw in heel Europa door te dringen. Waarschijnlijk hebben de Vikingen hier een belangrijke rol in gespeeld, aangezien de oudste Europese vondsten van schaakstukken langs de kusten zijn. De huidige vorm van het schaakspel ontstond aan het eind van de 15e eeuw in Frankrijk, toen de dame met de huidige machtige mogelijkheden haar intrede deed. Daarom wordt schaken ook wel een koninklijk spel genoemd. Tevoren was de dame of koningin een tamelijk beperkt en zwak stuk. Al halverwege de twintigste eeuw werd geopperd dat het schaakspel mogelijk uit China stamt en recentelijk gaan er weer stemmen op die de oorsprong van het schaakspel daar of in Oezbekistan plaatsen.

14:44 Gepost door Michael | Commentaren (6)

Commentaren

Schaken is niet erg aan mij besteed...veel te ingewikkeld.
Maar de historie er rond interesseert me dan weer wel.
Mooi psp'tje met die animatie en voor jou vormt het geen probleem om te schaken hé!
Jammer dat ik je mooie schaakbord naar de knoppen heb gedaan.
Ik vind het nog altijd heel jammer!
Lieve groetjes

Gepost door: Maike | 13-09-10

Reageren op dit commentaar

Mike ook voor jou een zeer fijne avond gewenst, geniet van je avond en misschien beetje schaken.
groetjes.
Adriën

Gepost door: Adriën | 13-09-10

Reageren op dit commentaar

hey Mike,schaken,daar ken ik hoegenaamd niks af,maar ik vind dat wel een mooi psp met de historie die je erbij plaatste.een fijne maandagavond
liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 13-09-10

Reageren op dit commentaar

Mike
Ik wil jullie laten weten dat ik door een stomme fout niets meer op mijn blog kan plaatsen, en ik verplicht bent als ik wil verder bloggen een nieuwe moet aanmaken.Wij hebben hulp gevraagd aan skynet maar geen hulp gekregen. Mijn nieuwe blog is http://hondenrassen.skynetblogs.be/.

Groetjes Jeske

Gepost door: Jeske | 15-09-10

Reageren op dit commentaar

Oei van schaken heb ik ook geen kaas gegeten,maar kan wel zeggen dat is een mooie recreatie is.
Nog een mooie donderdag verder.

Mvg:René

Gepost door: René | 16-09-10

Reageren op dit commentaar

Bedankt Mike,
Om op mijn nieuwe blog te komen schrijven .Het was wel vervelend dat ik zo mijn vorige bent kwijt gespeeld, maar niet getreurd zo kan ik opnieuw beginnen ,en dan nog met onze huwelijksverjaardag.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 16-09-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.