10-01-11

AQUARIUMINRICHTING

Na de keuze van ons aquarium, richten we onze aandacht nu op de bodem en de wanden van het aquarium.

Een donkere achtergrond geeft een sterk contrast met de ervoor staande planten.

De bodem maken we met hoogteverschillen door het aanleggen van terrassen. Voor de bodem voedingsrijk te maken raad ik aan die met donker grind of zand af te dekken, daar de vissen dit prettig vinden en dit ook een fraaiere aanblik biedt. Het zand (ook donker van kleur) of grind mag niet al te fijn zijn.

De onderste laag zand moet niet worden gewassen maar de deklaag van ca. 2 cm moet grondig gewassen worden omdat we geen vertroebeling van het water zouden krijgen.

Het wassen gebeurt door telkens een kleine hoeveelheid in een emmer te doen en onder stromend water krachtig te roeren. Zo nu en dan, het water afgieten en opnieuw beginnen tot het water helder is.

De terrassen kan men uit allerlei materiaal vervaardigen. Er wordt veel gebruik gemaakt van veenkienhout en lava- of natuursteen. Alvorens het hout te gebruik dient het goed met water doordrongen te zijn om te voorkomen dat het zou drijven. Komt het veenkienhout op de aquariumbodem te rusten, dan kan het met een koperen schroef (roestvrij) op een ingewaterd eternietplaat worden vastgezet. Zo blijft het op zijn plaats.

Het bouwwerk moet zodanig ondermijnd zijn, zodanig dat het niet instort. De constructie begint men dus op te bouwen op de kale bodem en niet op de zandbodem.
Waar en hoe hoog de terrassen worden aangebracht moet de aquariaan zelf bepalen; wel moet hij bedenken dat terrassen evenwijdig aan de voorruit geen dieptewerking hebben.

Dit zijn maar enkele tips. Probeer diverse mogelijkheden uit alvorens tot het vastleggen van de fundering over te gaan.

kienhout

15:44 Gepost door Michael | Commentaren (4)

Commentaren

Amai zenne,Mike daar komt nog al wat bij kijken,maarja als je het goed wil doen moet je het volgens de regels doen anders doe je best niets.
Groetjes.

Gepost door: René | 11-01-11

Reageren op dit commentaar

Amaai dat is wel goed uitgelegd, als ik dat allemaal lees het ik wel weer goeisting. Ik zit maar met een groot probleem waar moet ik heb plaatsen, dat ik hem goed ziet. Maar dat komt misschien wel goed, of is het een kleintje ha ha ha.
Groetjes uit Waregem
Adriën

Gepost door: Adriën | 12-01-11

Reageren op dit commentaar

Mike,

je hebt het weer heel mooi beschreven en je hebt een prachtige aquarium, maar wanneer ga je de plantjes eens vervangen of op zijn minst uitdunnen.
Het doet me wel altijd deugd om de visjes te zien zwemmen...zo gezond en levendig en vooral dat eentje dat naar mij wordt genoemd.
Je doet het goed Mike, want ondertussen heb je hem toch al meer dan 4 jaar!

Liefs van je kroketje ;-))

Gepost door: Maike (Veerle) | 12-01-11

Reageren op dit commentaar

als je het goed wilt doen gelijk jij het schrijft,dan kruipt er wel wat tijd en geld in,maar voor je hobby heb je het voorover hé,dat is zo met alles
liefs en een fijne midweek

Gepost door: dolfijntje | 12-01-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.