13-01-11

AQUARIUMFILTER

Tijdens het filteren wordt het water door een filter gestuurd waarin vaste of opgeloste deeltjes achterblijven. Tegelijkertijd kan het filteren reinigende stoffen afgeven. Zo wordt een voor de vissen optimale leefomgeving in stand gehouden. Sommige filters brengen voldoende lucht in het water, zodat het gebruik van een poreuze steen of kunststof uitstroom steentjes niet meer nodig is.

De filters delen we als volgt in: Mechanische, Absorberende en biologische.

31100_sera-marin-biotop-cube-130_illu_z.jpg 

  

  • Mechanische filters houden drijvende deeltjes vast; de filterende substantie kan bestaan uit zand, mos of sponsachtige rubber of glaswol. Ze kunnen ook corrigerende substantie afgeven, om de zuurgraad (pH) van het water aan te passen. In dat geval bestaat de filterende substantie uit turf, of vergruizend marmer.

  • Absorberende filters bevatten actieve koolstof, die mechanisch werkt en bovendien proteïnen, kleurstoffen en andere macromoleculaire stoffen absorberen. Is onmisbaar voor zeeaquarium.

  • Bij biologische filters gaat het water langs een grote hoeveelheid algen, waarbij het fel verlicht wordt en weer in het aquarium terug komt. Soms gebruikt men bovengrondse wortels van bepaalde tropische lianen (monstera, Philodendron, Syngonium), die men in de bak hangt waarin het water gefilterd wordt. Er ontstaat een enorm netwerk van vertakkingen van de wortels; de algen of de wortel van lianen breken de stikstofverbindingen in het water af.

 

Er zijn drie types aquariumfilters: Bodem, binnen en buitenfilters.

Bodem f.jpg

  • Bodemfilters bestaan gewoonlijk uit een van openingen voorziene plastic plaat op een rand, met n een hoek de stijg buis. De bodem zelf vormt als het ware de filter massa, waaruit men meteen kan afleiden dat dit systeem alleen goed werkt als de bodem poreus is. Het is minder geschikt geacht om vele jaren intact te blijven.

 

 

 

 

bin.jpeg

  • Binnenfilters bestaan meestal uit een kamer met filter materialen en in het midden een stijgbuis, waardoor het gefilterde water door middel van een luchtstroom weer uit de filter wordt gepompt. Deze filter is voor de gezelschap bak niet zo geschikt omdat hij moeilijk te camoufleren is en door de vrij kleine massa filter materialen een gering vermogen heeft. Dus vaak moet er worden schoongemaakt.

 

 

 

 

buitenf.jpg

  • Buitenfilters hebben vaak een grote kamer waardoor het reiniging vermogen veel groter is, waardoor het reinigen veel groter is en gemakkelijker diverse soorten filter materialen kunnen worden gecombineerd. De camouflage kan weer een moeilijker punt zijn. De moderne motor filters zijn vrijwel altijd buiten filters. Ze vergen weinig onderhoud en zijn bijna geruisloos. Een aanrader dus.

16:50 Gepost door Michael | Commentaren (3)

Commentaren

mooi uitgelegd Michael,je bent een leermeester op dat gebied
liefs en een fijne avond

Gepost door: dolfijntje | 13-01-11

Reageren op dit commentaar

Michael,verzorg je vrouwtje maar goed zodat ze van haar griepje verlost is hé,want missen doe ik haar wel hoor
liefs dolfijntje

Gepost door: dolfijntje | 18-01-11

Reageren op dit commentaar

hey Mike,lukt het een beetje bij de kinesist en alles goed met het rugje ondertussen
liefs en een fijne week

Gepost door: dolfijntje | 24-01-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.