21-08-14

W1 9 aug 1914

 photo W1_zps81c31870.jpg

 photo 9deliw1_zps4134aad2.jpg  photo 9deliw1_zps7446a1f0.jpg  photo SlagvanAerschot_zps5b2ec969.jpg


Aanval vanuit Scherpenheuvel - Rillaar:

De in Scherpenheuvel gelegerde Duitse troepen trekken naar Rillaar op. De voorhoede een Esk Dragonders met een verkennersploeg van 6 man sterk, onder leiding van Lt Graf von Platen trokken als eerste het dorp Rillaar binnen. Nabij de kerk was er een vooruitgeschoven post van het Belgische 9de Linie Rgt ,bemand door 5 man .
Voor de Duitse verkennersploeg de Belgen kon opmerken werden er drie van de 6 verkenners buiten gevecht gesteld, 2 Dragonders werden gedood waaronder Lt Graf von Platen, de overige patrouille kon ontkomen richting hun Esk. De Duitse batterijen namen hierop Rillaar onder vuur van op Mannenberg,

Tegen 5hr,
De waarnemingspost meld de vordering ,op de weg van Herselt, van de eerste ploegen Duitse verkenners en een colonne Infanterie en Cavalerie die hen volgde.
Duitse verkenners vorderen tot op hoogte van de waarnemingspost van de 1ste Sgt Scheenaert, deze geeft het bevel om terug te plooien.
In de verte horen zij het karakteristiek geluid van rollende artilleriestukken op de kasseien.

De vijandelijke voorhoede bestaand uit één Cie stopt aan de voorrand van de dekkingen ,ong 400 m te Noorden van de spoorweg, terwijl uiterst rechts, 6 verkenners vorderen tot de verhoogde doorgang van de spoorlijn. Comd Gilson geeft het bevel aan zijn manschappen om zich te verbergen en de vijand te laten komen, eenmaal dat de vijand tot 100m is genaderd opent hij het vuur.

6hr 20
Een Duitse machinegeweerstelling komt in actie en men ziet enkel hun vuurmond door de opspringende stof en aarde van het machinegeweervuur. Door al dat rook kunnen de Belgen deze stelling moeilijk lokaliseren.
Doormiddel van een verrekijker kan de Comd Gilson de machinegeweerstelling vinden, nabij klein bosje lag een Duitse observator die de schutter aanwijzingen geeft. De Comd geeft ogenblikkelijk deze inlichtingen door aan de dicht bijzijnde machinegeweerpost en enkele infanteristen, die met gericht vuur de vijandelijke stelling het zwijgen oplegt.
De Duitsers plaatsen een tweede, die door de Comd met veel moeite kan gelokaliseerd worden. Deze kon gedurende een tijd doorvuren. Ook doormiddel van de verrekijker kon hij deze opmerken en hij leidt een gericht vuur en schakelde hiermee de bedienaars uit.

De Duitsers zetten hun aanval voert op de 4de Cie van het 1ste Bataljon, waar de mannen een ongelijk gevecht leveren.
Via een wielrijder stuurt de Comd Gilson volgend bericht aan de Majoor.

<<4de Cie volledig in gevecht . De Duitsers overrompelen ons langs links, kan ik op versterkingen rekenen?>>
Deze vraag wordt aan de Kolonel doorgegeven en hij geeft de opdracht aan een 3de Cie om één peloton in steun te geven aan de 4de Cie. Maar om op de plaats te komen van het CP van de 4de Cie, moet het peloton eerst door een open zone vorderen. Die volledig onder vijandelijk artillerievuur ligt afkomstig van de vijandelijke batterijen ter hoogte van Gijmelberg.
Hier door vorderen was te gevaarlijk. De mannen proberen zich in veiligheid te brengen door het opwerpen van schootstellingen. Vijandelijk machinegeweervuur verhindert hen dit met veel slachtoffers aan Belgische zijde.

6hr 30
De generaal-majoor Janssen beval dat de 4de Cie zich onmiddellijk moest terugtrekken, de overige eenheden kregen via een marsorder, de volg weg tot terugtrekking.
Gezien deze omstandigheid, besliste de kolonel Flebus de terugtrekking via de spoorlijn, waar de Cie in reserve zijn manschappen heeft opgesteld..
De lopers die de marsorder tot terugtrekking aan 4de Cie moesten brengen werden gedood, De Comd Gilson blijft verweest achter ,zonder orders en zonder de nodige versterkingen ,hij ziet dat de 1ste Cie die de rechterflank moest verdedigen zich richting Aarschot terugtrekt.

6hr.35

Bij de mogelijkheid dat het terugtrekkend Rgt onder vijandelijk artillerievuur zou vallen, wat niet ondenkbaar is, als ik nu zou stoppen met de vijandelijke aanval tegen te houden en als ik de Duitsers deze mogelijkheid zou geven…..
Dan was er maar één oplossing: het terugtrekkend Rgt dekken en te vechten tot al onze middelen en munitie zijn opgebruikt.
Ik riep moed in bij mijn manschappen: “ Courage, tenons encore quelques instant, voici les camarades qui viennent nous secourir .“
Maar de versterkingen kwamen niet, mijn manschappen moeten met lede ogen toekijken naar de opoffering die ik van hen vroeg.
Ik herinner hen aan de belofte die gemaakt werd in Luik , vechten tot der dood. “C’est maintenant , qu’on connaîtra les braves”
Ik maakte voor mijn HK 2 nieuwe veldorders, uitleggend mijn situatie en mijn beslissing die ik heb genomen.
De orders zijn nooit op hun bestemming geraakt, de lopers werden gedood bij het binnenkomen van de stad Aarschot, deze lag volledig onder vijandelijk vuur.

7hr55:
Eén van onze machinegeweren geraakt defect , Comd Gilson tracht de tweede redden, de bedienaars trekken hem naar achter, maar de enkele minuten dat het duurde , krijgt het wapen de volle laag en wordt volledig vernield.

08hr.00

Comd Gilson besluit terug te trekken;
Bij heel deze terugtrekking werd de hevig bloedend Comd Gilson bijgestaan door Sgt Van Wynendael, Korporaal Deltombe (gewond), Korporaal Bauwens Fernand en soldaat Berlens.
Deze vier militairen hebben gedurende de terugtocht mij ondersteund tot bijna gedragen tot ik zelf door de hevige bloeding mijn bewustzijn begon te verliezen……….

Een Belgisch rapport geeft volgende verliezen:
120 doden – 600 gewonden en 355 krijgsgevangenen.
Aan Duitse zijde:
70 doden waaronder 2 off .

De vijand bezette Aarschot , gruwelijke massamoorden en platbranden van woningen hebben gedurende 3 dagen de Stad Aarschot geteisterd.

09:37 Gepost door Michael | Commentaren (2)

Commentaren

Geachte Heer,

Ik las met interesse het artikel op uw blog over de Slag van Aarschot op 19 augustus 1914. Met enkele Aarschotse historici gaf ik in augustus 2014 een boek uit over 'Aarschot tijdens de Eerste Wereldoorlog', dat handelt over de augustusmaand 1914 en waarin de Slag om Aarschot zeer uitgebreid aan bod komt. Ik ben echter geïntrigeerd door de tekening bovenaan uw artikel met als titel 'La défense d'Aerschoot' (sic), uit het Franse tijdschrift 'Le Pays de France', die mij totaal onbekend is.
Is het eventueel mogelijk om, als dit tijdschrift in uw bezit is, mij een scan in hoge resolutie (min. 300 dpi) van deze tekening door te mailen? Alvast bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groeten,

Johan Breugelmans
Voorzitter WAGDI vzw (Werkgroep voor Aarschotse Geschiedenis, Documentatie en Informatie)
www.wagdi.be

Gepost door: Johan Breugelmans | 23-02-15

Reageren op dit commentaar

Ik heb deze foto's gevonden op fb gesloten pagina 9 Linie - Cie JPK gepost door https://www.facebook.com/francis.deckx.9?fref=photo.

Gepost door: Michael | 24-02-15

De commentaren zijn gesloten.